Anoniem vraagt; er iets wat ik niet helemaal begrijp. De wet van de natuur zegt dat het gaat om calorie in versus calorie uit – dus als wij meer eten dan dat ons lichaam verbrand we hierdoor vet aankomen. Hoe is het dan mogelijk dat je bijvoorbeeld rond de 3500 calorieën per dag eet zonder aan te komen en zonder de drang te hebben om dit te gaan compenseren?

Antwoord:oké ik ga proberen om dit uit te leggen. Als ik 1 dag 3500 calorieën eet, wat misschien 2500 meer is dan wat ik verbrand, wat gebeurd er dan? Ten eerste, mijn metabolisme verhoogd ook, dus het kan zijn dat ik ook 3000 calorieën verbrand. Mijn lichaam gebruikt deze energie voor de hoognodige dingen zoals het herstellen van botdichtheid, bloedlichaampjes etc. Inderdaad, calorieën fixen dit. Zonder calorieën zal ik nooit mijn lichaam volledig kunnen herstellen van alle kwaaltjes die zijn gekomen door ondervoeding. Maar dan hebben we 500 calorieën over. Waarschijnlijk zal ik mij dan minder hongerig voelen de volgende ochtend en een kleiner ontbijt eten zonder hierbij na te denken. Misschien zal ik een paar gram spier of vet aankomen, maar dan hebben we het over een GRAM, wat je niet echt als aankomen kan zien. Lichaamsvet verdwijnt en komt van opgeslagen lichaamsvet, elke dag. Deze potentiele ‘mini gai’ zal snel weer weg gaan in de opkomende dagen aangezien ik op mijn gezonde gewicht zit en mijn lichaam dit extra gewicht niet nodig heeft. Het is waarschijnlijk niet te zien in de spiegel, niet door andere mensen en op de weegschaal. Ons gewicht varieert elke dag/week tussen de 0,5 en 5 kg. De ene dag eet ik iets te weinig zodat een beetje vet wordt gebruikt vanuit de ‘vet bank’. Maar als ik weinig eet, zal mijn lichaam dit aangeven en mij een hongergevoel geven, waar ik naar moet luisteren door het voeding te geven.

Als ik mij een maand lang volstop zonde daadwerkelijk honger te hebben terwijl ik al een gezond gewicht hebt, en ik ongeveer 2-3 kg aankom zal mijn hongergevoel minder worden en als ik hiernaar ga luisteren zal ik die 2-3 kg ook snel kwijtraken zonder mijzelf restrictie op te leggen.

In herstel moeten we ons lichaam opbouwen en dus ook onze lichaamsvet weer opbouwen totdat we genoeg hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. Sommigen zijn rijk aan lichaamsvet, de ander minder. Het is juist goed om lichaamsvet te hebben, aangezien in tijden van ziekte, depressie en je gewicht verliest, je lichaam iets nodig heeft (vet=energie) om op terug te vallen.

Op het moment dat je laag in je vetmassa zit zal je lichaam het halen uit je spieren en je organen. Je lichaam kan maar een X-aantal kg uit je vet halen, de rest wordt gehaald uit je spieren en uit je organen. Dat is waarom restrictie en langdurige restrictie van voeding je lichaam eerst energie haalt uit spieren en organen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *