Anorexia nervosa: Eetstoornis die wordt gekenmerkt door gecontroleerde voedselbeperking, ongepaste eetgewoonten of rituelen, obsessie met een dun figuur en een irrationele angst voor gewichtstoename, evenals een verworven lichaamsbeeld. Soms verkort als AN.

Anorexia atletica; Eetstoornis die wordt gekenmerkt door overdreven en dwangmatige sporten als een methode om het gewicht en/ of gevoelens te beperken/te controleren, vaak vergezeld door een beperkte voedselinname.

Atypische anorexia nervosa: een diagnose die word vastgesteld wanneer hij/zij niet aan alle ‘eisen’ van de traditionele anorexia voldoet. Een voorbeeld is een persoon die alle symptonen van anorexia heeft maar nog steeds ongesteld word of mensen met anorexia maar een BMI boven 17.5 hebben.

Ana: afkorting van anorexia, vaak gebruikt op social media.

BED: afkorting voor ‘Binge eating disorder’

Binge eating disorder: afkorting is BED. Dit is een eetstoornis waarvan veel mensen denken te hebben in hun herstel maar eigenlijk niet hebben (lees meer over bingen (eetbuien) en waarom je niet zomaar een eetbui stoornis hebt in e FAQ). Binge eating disorder is een lange termijn en diepgewortelde eetstoornis met als eigenschap dat er erge eetbuien zijn zonder te compenseren (restrictie, kotsen, laxeren of sporten). Doordat er niet word gecompenseerd heeft de persoon in kwestie vaak overgewicht.

Bingen/eetbuien: in een kleine tijd een shit load aan eten naar binnen werken, vaak in combinatie met schuld en zonder zelfcontrole. Bingen/eetbuien zijn in herstel erg normaal en gezond aangezien het een reactie van uithongeren is. De eetbuien gaan wel weg. Lees hier meer over bij FAQ.

Bingen-verwijderen: een grote hoeveelheid eten naar binnen werken (eetbuien) en dan het proberen kwijt te raken d.m.v. overgeven of het gebruiken van laxeertabletten. Dit is heel gevaarlijk en een ziekelijke manier om van calorieën af te komen.

BMI/body mass index: een formule om aan te geven wat de balans is tussen het gewicht en de lengte van een persoon. Hiermee wordt aangegeven of de persoon overgewicht, ondergewicht of een normaalgewicht heeft. Een BMI wordt gemeten in nummers. 18.5-25 is normaalgewicht, 18.5 of minder is ondergewicht, over 25 is overgewicht en 17.5 en lager is gevaarlijk ondergewicht. BMI is geen exacte methode aangezien er geen onderscheid word gemaakt tussen vet, spier en botten. BMI is een indicatie van grote geen gezondheidsmeter. We hebben allemaal een eigen gezond gewicht. Sommigen kunnen gezond zijn op een BMI van 18 en sommigen zijn pas gezond bij een BMI van 27.

Bulimia nervosa: een eetstoornis met als eigenschappen dat er na een eetbui word gekotst, gelaxeerd of op een andere manier (sporten) word gecompenseerd. Het word vaak gebruikt als manier om met emoties om te gaan, controle op het gewicht te houden en controle op voedingsinname.

Diabulima: eetstoornis waar type 1-diabetes patiënten zichzelf te weinig insuline geven om gewicht te verliezen

ED: afkorting voor eetstoornissen in het Engels

ES: afkorting eetstoornissen in het Nederlands

Minnesota Starvation Study: een klinische studie die heeft onderzocht wat de mentale en fysieke effecten zijn bij uithongering. De studie vond uit dat er grote vergelijk nissen zijn bij anorexia nervosa en boulimia nervosa zoals: obsessie met eten, controle, angst, depressie en sociale teruggetrokkenheid de bijwerkingen zijn van uithongering. Meer informatie hierover vind je hier.

Orthorexia nervosa: eetstoornis met als eigenschappen dat er extreem gezond wordt gegeten en er gezonde en ongezonde voeding in extreme wordt onderscheid. Gaat vaak over in andere eetstoornissen.

Verwijderen/purge: een poging om voedsel uit je lijf te krijgen vaak door te kotsen of laxeertabletten te gebruiken. Een erg gevaarlijke, ineffectieve en gekke manier om calorieën te beperken.

Reactief eten: een bijwerking van ondervoeding.

Refeeding syndroom; Een syndroom dat bestaat uit metabolische stoornissen die optreden als gevolg van het herstel van ondervoeding. Bij patiënten die zijn uitgehongerd of ernstig ondervoed. Meer informatie en symptomen HIER.

Beperking; Minder calorieën eten dan je lichaam nodig heeft voor een goede, dagelijkse functie. Voor sommige beperkingen is 2000 calorieën, voor anderen is het 1500 calorieën.

Streefgewicht; Het gewicht dat voor je lichaam natuurlijk is en dat je onderhoudt door gewoon naar je lichaam te luisteren en te eten zonder compenserende gedragingen. Iedereen heeft zijn eigen, individueel streefgewicht. Voor sommige (zeer weinig) is het bmi 18, voor anderen is het bmi 24. Als je onder het ingestelde gewicht zit, heeft dit gevolgen voor de gezondheid. Je lichaam zal alles doen om je op je gezonde gewicht te houden, ongeacht of je natuurlijk bmi 19 bent probeert op BMI 21 te krijgen, of BMI 21 en probeer het dieet naar BMI 19 te proberen.

Ondervoeding; Biochemische en fysiologische veranderingen die metabolisme verminderen als gevolg van gebrek aan voldoende calorieën. De ondervoeding heeft zowel geestelijk als lichamelijk negatieve gezondheidseffecten. Je lichaam draait op een minimum en is in paniek. Je stofwisseling is vertraagd en je kan sommige symptomen zoals (snelle) gewichtsverlies ervaren ondanks weinig eten, altijd koud hebben, obsessief zijn met voedsel, verlies van menstruatie, stijfheid, eetbuien, haaruitval/overbeharing, moeheid. Dit komt vaak voor bij mensen met eetstoornissen, maar zal weggaan zodra de persoon genoeg begint te eten, wat meestal 2500-3000 + betekent.

Water retentie / oedeem; Overmatige vloeistoffen op de bloedsomloop en / of in holtes onder de huid. Vaak voorkomt zich in herstel en tijdens menstruactie maar kan ook een teken zijn van ernstige gezondheidsproblemen, zoals refeeding syndroom, nierproblemen, hartaandoeningen of uitdroging. Kan het lichaamsgewicht met maximaal enkele kg verhogen, hoewel het geen ‘echte’ gewichtsverhoging is. Meer informatie en symptomen HIER.

Youreatopia / YE; Een website, youreatopia.com, die nuttige en wetenschappelijke informatie geeft over eetstoornissen en herstel.

Letsrecover.tumbl.com: de inspiratie voor deze site en ik heb hiervan veel artikelen vertaald naar het Nederlands.